Dela nyhet
KSK-spelare till Frölunda och Hanhals elitverksam.
31 maj 2021

KSK-spelare till Frölunda och Hanhals elitverksamheter!
Inför varje säsong rekryterar regionens större klubbar Hanhals och Frölunda spelare till sina U16 Region Syd-lag (tidigare Elit), och i år är vi glada att meddela att hela 6 spelare från KSK födda 2006 tackat ja till erbjudandet att delta i deras verksamhet. Det är Melvin Last, Axel Nyman, Alexander Eklöf, Viktor Olihn, Måns Toresson och Ville Carlsson.
Flertalet har spelat hela sina hockeykarriärer, i vissa fall mer än 10 år, i KSK vilket är väldigt roligt och vi har pratat med huvudtränaren för A-gruppen, Magnus Andersson, som tillsammans med Jonas Carlsson varit ansvarig för utbildningen av våra -06:or för att höra vad han anser är viktigt för att utbilda duktiga hockeyspelare.
Hej Magnus, för de som inte känner till dig kan du ge en kort beskrivning av din hockeyerfarenhet och din tränarbakgrund?
Spelat ungdomsishockey i KSK, halkade snabbt in på tränarbanan när jag började vara puckflyttare i min brors lag. Utbildade mig via de stegutbildningar som fanns i GBG-regionen, tränade sen 80-laget i ca 10 säsonger. Har tränat allt från HS till seniorlaget i KSK under de år jag har varit tränare här. Har arbetat med förbundets distriklagsverksamhet (TV-pucken) av och till mellan 1996-2005, parallellt med det tränade jag Mölndal U16 Elit/ J18 Elit och J20 Elit. Fortsatte utbilda mig under de åren enligt Svenska hockeyförbundets stegutbildningar. Blev sen ett uppehåll för föräldrarledighet osv , hamnade sen i KSK igen när sonen började, där blev jag snart ansvarig för 06-laget.
Detta är alltså inte första gruppen som du tränat för KSK. Du har även varit delaktigt i utbildandet av en annan väldigt duktig kull spelare, vilka var det? Årskullen födda 1980, där var det några som lyckades försörja sig på sin idrott lite längre fram. Jonas hade även en duktig årskull födda 88.
Vad är det viktiga anser du för att utbilda bra ungdomsspelare och vad har varit ditt och Jonas fokus under de här åren? Tålamod, träna på rätt saker vid rätt tidpunkt, orka nöta detaljer och spelförståelsen i fokus. Förklara varför vi tränar på vissa moment, inte bry sig så mycket om vad andra gör eller inte.
Hur tänker du på begreppet breddförening jämfört med föreningar med ett uttalat elit-tänk kring sin ungdomsverksamhet, kanske främst representerade i Stockholmsområdet?
Jag anser inte att du ska behöva byta förening före 16 års ålder om du bedriver en bra utbildning där du arbetar med prestation över tid.
Merparten av de spelare som nu går vidare till Hanhals och Frölunda har spelat hela sina karriärer i KSK. Vilka är fördelarna med det? De har fått utbildas i sin hemmiljö i lugn och ro med sina kompisar, enligt ”hemmaplansmodellen” som förbundet driver nu. Jag tror även att helheten med att spelare/ledare/föräldrar har fått lära känna varandra under många år spelar in vad det gäller trivsel osv.
Vilka problem kan det enligt dig leda till att spelare byter förening under barn- och ungdomsåren som vi sett tidigare i Göteborgshockeyn, som var betydligt vanligare för 5-10 år sedan?
Att föreningar tvingas lägga ner verksamheten och att spelare måste sluta. Större bredd ger också större topp och fler spelare som håller på längre upp i åldrarna, vilket är det viktigaste.
Team -06 var en framgångsrik grupp, och det berodde inte bara på några få spelare utan hela gruppen har bidragit, tex till seger i GP-pucken. Vilka värderingar har varit viktiga för dig och Jonas vid tex laguttagningar och cuper? Vi har försökt fördela antal matcher så jämnt som möjligt, det som har påverkat är ju självklart om man tackat nej, skadad, sjuk eller träningsnärvaron under de senare åren. Vi har även försökt anpassa hur laget formerats i serie och cuper om möjligheten har funnits, ibland har man inte fler än kanske 12-14 spelare tillgängliga till en match och mot slutet av en säsong är det väldigt svårt att justera antalet matcher. Vi har försökt ge några extramatcher till de som har varit frånvarande under lång tid vid skada eller sjukdom, träningsnärvaro är annars det som ibland har kunnat avgöra vem som ska spela den extra matchen. Vill även belysa att ibland blir det fel, vi har då alltid försökt prata med laget och informera föräldrarna om de beslut vi har fattat, när det har blivit galet.
Hur ser du att det har varit viktigt för gruppens och individuella spelares utveckling?
Vi har tex haft som ”regel” att vid cuper med längre resa så har vi spelat med alla spelare ca 18-20 st utespelare och mv har delat på första matchen (om vi haft två mv...) detta för att alla ska var inne i turneringen. Vi har alltid rullat i nummerordning på lagkapten. Vi har även alltid vid alla slutspelsmatcher och finaler på cuper spelat med alla spelare, ofta 17-19 spelare. Enda undantaget var GIC:en där vi enligt klubbens riktlinjer gav mera istid till vissa spelare.
Hur viktigt är ett harmoniskt lag där alla är delaktiga för utvecklingen av duktiga spelare?
Jätteviktigt! I en miljö du trivs i och vill komma tillbaka till, då presterar du även bra. Helheten med spelare/föräldar/ledare är viktig.
För de som inte kan så mycket hockey men som kanske också är intresserade av hur processen ser ut för rekrytering till U16 RS, hur fungerar det normalt sett? Föreningen/Tränare blir kontaktade av föreningen med U16 RS-verksamhet för att börja föra en dialog gällande ev spelare som kan vara aktuella. Första kontakten gällande spelare togs i juni med mig och fortsatte med ett första möte i september, sen har ju inte upplägget med att kunna träna på plats 1 ggr/månad för att känna på U16 RS- verksamheten under säsong fungerat pga pandemin.
Kan man som förälder påverka detta? Nej!
Missar Hanhals eller Frölunda några spelare? Nej! Inga spelare missas i slutändan, detta gäller för alla föreningar som har elitverksamhet, vägen som du tar dig fram på eller vid vilken ålder du är mogen att kunna spela på elitnivå kan dock se väldigt olika ut.
Betyder det faktum att man inte kommer med i U16 RS att dörren till hockeygymnasium eller framtida elit-spel är stängd? Nej!
Kan du ge exempel på andra vägar som du vet att framgångsrika spelare har tagit?
Det finns många exempel på spelare som tagit andra vägar till att kunna försörja sig på ishockeyn. Det finns ex spelare som har fått lämna elitföreningar i 16 års åldern och sen hämtat ny fart och skaffat sig självförtroende i andra föreningar för att sen komma tillbaka till samma förening och vara dominerande. Finns även spelare som inte fått plats i U16/J18 i elitföreningen från början, men senare tagit plats efter de har visat upp sig i andra sammanhang. Det viktiga är att ha det inre drivet och orka träna på när det kommer motgångar, i en annan miljö eller kanske se förbi TV-puckstruppen. Det är väldigt få som får möjligheten att försörja sig på ishockeyn ska man vara väldigt medveten om, men man ska självklart drömma och ge det en ärlig chans.
Att spela U16 RS kräver väldigt mycket av spelare och familj, kan de här spelarna räkna med ett normalt tonårsliv?
Nej, både Hanhals och Frölunda bedriver sin verksamhet från samma mall, med ett fyspass och ett ispass varje vardagskväll från v30 till v14 där spelaren är i hallen 4h mellan kl 17-21. Helgerna är det match som tar mellan 4-12 h beroende på hemma-match eller bortamatch. Spelarna förväntas vara närvarande 100% även vid skada för rehabträning. I mellandagarna och under höst och sportlov ges ingen ledighet. Det blir en form av sabbatsår från familj och vänner. Fortsätter man inom juniorverksamheten i en elitklubb fortsätter hockeyn att kräva 100%.
Det låter mycket, vad ser du som det viktigaste när man som förälder och spelare funderar kring denna typ av verksamhet?
Spelaren själv måste vilja detta, föräldrarnas ambitioner kommer aldrig kunna påverka detta och man måste som förälder vara ärlig mot sig själv, vem vill detta – jag eller mitt barn? Som förälder kan man tillhandahålla möjligheter för sina barn, men det är barnets egen önskan som i slutändan är viktigast, brist på intresse visar sig alltid på träning. Man ska också var medveten om att U16 RS-uttagningarna sker för tidigt för många som är födda sent eller som börjar växa senare än sina lagkamrater, det är först vid 17-18 som det inte längre är en avgörande faktor för vilka som väljs ut. Här borde Svenska hockeyförbundet tänka om och lägga tex TV-pucken när spelarna är äldre och när du är född på året inte är så avgörande.
Bedriver KSK i ditt tycke en verksamhet som ger spelare rätt förutsättningar för att utvecklas enligt sina önskemål? Föreningen erbjuder ju camper i större utsträckning , PT erbjuds och möjligheter att bedriva en bra fys är det som har utvecklats mest på senare år. Det jag har noterat gällande isträningen under de åren jag har varit i hallen är väl att stationsträningen har ökat, när vi började med 06-laget så var det inte lika mycket stationsträning.
Vilka råd skulle du slutligen vilja ge de yngre åldersgrupperna och de ledare och föräldrar som funderar på hur en framgångsrik åldersgrupp med duktiga spelare skapas?
Lite är det så att man får hitta sin egen väg som lagenhet. Som ledare utbilda sig och försöka följa den utbildningsplan som förbundet har. Ha tålamod och förklara för föräldrar och spelare varför man gör vissa saker vid en viss tidpunkt. För att det ska ske en utveckling så behöver ju inte alltid alla vara överens om allt, det är då viktigt att skapa en förståelse byggd på fakta inom gruppen och följa sin plan och inte styras av känslor eller vad andra lag/föreningar gör.
Tack för detta, du finns ju i hallen under A-gruppens kommande träningar och om någon har fler frågor kan de kanske ta kontakt direkt med dig?
Absolut, om någon nu vill och orkar lyssna...
Då önskar vi dig och A-gruppen lycka till, flertalet kör eftersäsongscampen och försäsongsträningen inleddes v17 och ni kör till slutet av juni.
Ja, vi kör 4 st fyspass i veckan.
Med detta tackar vi Magnus och önskar våra 6 spelare lycka till under den kommande säsongen och med sina framtida hockeydrömmar!
Sektionsledningen